Geza blogja

Újra itt, újra a régiben, csak a blog az új!

Friss topikok

Linkblog

Hit + kritika =hitkritika.

2009.04.12. 11:29 | - g - | Szólj hozzá!

Először is: senkit sem akarok meggyőzni semmiről. Ez csak egy vélemény.

Nem is olyan nagyon régen, beszélgettem egy barátommal erről-arról. Találkoztam ugyanis pár utcai hittérítővel, akiknek elmondtam, hogy az egyházban nem hiszek, de istenben igen. Lényegében azért, mert az anyag a semmiből nem keletkezhet. Tehát valamilyen teremtés valószínűnek tűnik. Ilyenkor mondaná a hittérítő, hogy ez is meg van írva a Bibliában, szóval hihetek benne. Csak a kereszténység mellett létezik még pár fajta vallás: iszlám, buddhizmus, stb... Amik többsége is ad egy világkeletkezés magyarázatot. Akkor most csak azért higyjek a keresztény bibliában, mert ebben az európai kultúrában nőttem fel? 

Régen fontos szerepe volt az egyháznak. Egy kitűnő példa erre a kalandozó pogány magyarok esete: segítette a vallás a beilleszkedésüket az európai társadalomba. Sőt, a tudomány régen össze volt vele fonódva, ezért a fejlődést is elősegítette. Régen.

Ma már kevésbé használunk régi, ember alkotta dolgokat, mint például a gyertyát vagy a gőzmozdonyt, mert van helyette izzó meg dízelvonat. A vallást is felváltja az egyetem és a mi is? A nevelés kérdése - néhány régiótól eltekintve - nem olyan drámai, mint akkor és a szülők pontosan el tudják ezt látni. Mert már a szüleink is tanultak, és bíznak benne hogy mi is azok leszünk. Többek között ezért is lenne nagy szükség egy jó minőségű közoktatási rendszerre. De ebbe most ne menjünk bele, maradjunk a vallásnál. Vannak katolikus, református iskolák, jehovásról nem tudok, kreacionistáról sem. Itt az órákon kívül van még hittan, amikor megmondják az igazat a világról. Ezekben az iskolákban nagyobb fegyelem szokott lenni, mint a többiben, igaz a tanulók se átlagosak. Egy méllyen vallásos családból kikerülő gyerek lehet, hogy amúgy is fegyelmezettebb, mint egy olyan, aki árvaházban nőtt fel. Ha lenne kollégium rendszer, ahol heti 2 napra hazamenő gyerek ténylegesen nevelést kapna az iskolákban - persze akkor fontos a minőségi oktató is - egységesen lehetne keresztényt és nem keresztényt nevelni. Többek ebben látják a megoldást az oktatási szint esésének kezelésére is. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy az oktatásban már nem tud versenyképes eredményt felmutatni. (Igen, pl. ott a PPKE, ami igenis versenyképes, de az egyetemhez nem nélkülözhetetlen a vallás. Ahol nélkülözhetetlen, ott nem tud.)

Nevelés, közerkölcs témában megoszlanak a vallások: mondjunk le vágyainkról vagy készüljünk a túlvilágra, imádkozzunk Mekka felé stb.... Kultúra határozza meg ezt, ami azt jelenti: itt beválik a kereszt viselés, de törököknél meg ne próbáljuk. Hát, ez regionális. Remek. Van a (filozófiai) etika, ami wiki szerint:"nem ad konkrét szabályokat a társadalmi életre, nem bizonyos helyzetekre ad tanítást, hanem általánosságban fogalmazza meg az élet szabályait, amelyek belsőleg is kötelezik az embert. Nem a szokásaink és a hagyományokhoz való alkalmazkodás lesz a helyes cselekvés elve, hanem az a cél, amelyben megtalálni véljük az emberi létezés értelmét" Hoppáka! Szóval, van ami nem regionális és erkölcsi normát ad? 

Van egy elég elvont fogalom, ami nem csak a vallásban létezik: hit. Ha hiszünk egy jobb világban, egy ígéretben, egy emberben, egy eszmében, egymásban, akkor motiváltabbak vagyunk, nem akadunk fel az első kudarcnál, lehet a másodiknál sem, sőt lehet, hogy olyan fanatikusok vagyunk, hogy soha egyik kudarcnál sem, hanem folytatjuk. Itt látom értelmét az egyháznak, mert vagy egyénileg (kereszténység, buddhizmus), vagy populáció szinten (iszlám, de vannak keresztény szempontok is ide kötődve) az életben maradást támogatja. Tegyük fel, hogy a beteg emberek a kórházakban egy fontos és veszélyes műtét előtt elkeseredettek, pesszimisták. Félnek a haláltól, vagy attól, hogy örökre gépre kötve élik le életük hátralevő részét. Úgy bele se mentek volna a műtétbe, ha racionálisan gondolkodva mérlegelik az 50-50% esélyét. Idealistaként, viszont bíznak abban, hogy valaki a magasból gondoskodik róluk. Buddha azzal nyugtatná őket, hogy kikerülnek az örökös körforgásból és lelkük békét talál. Vagy egyenesen a paradicsomba jutnak, ha Allah is úgy akarja. Ettől még ugyanúgy meghal ezen betegek fele, de a másik fele megmenekült, ismét lehetősége van rá, hogy letegyen valamit az asztalra, mielőtt még meghalna. A vallások nélkül viszont többen halnának meg, mondván, inkább élnek még pár hónapot biztosan, mint bizonytalanul több évet.

Ami engem zavar az egyházzal kapcsolatban, hogy lassan fejlődik. Legalábbis a tudományhoz képest. Így lesz egyre kevésbé szalonképes. Mivel viszont sok ember merít a hitből lelki erőt ezért kell ilyen. Én a rugalmas vallásra szavaznék, ha lehetne, ami segíti az embereket, nem pedig pénzösszegekkel húzza le. Ha tényleg jó, működni fog önkéntesen is, vagy adományokból. Ha meg nem, akkor csukjuk be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geza-meg-a.blog.hu/api/trackback/id/tr561060709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása